Benjy di jatuhkan hukuman penjara 11 tahun di Indonesia

Pelakon Khaeryll Benjamin Ibrahim, 38, atau Benjy dijatuhkan hukuman penjara 11 tahun dan denda AS$74,000 (RM312,539) oleh Mahkamah Daerah Medan hari ini, selepas didapati bersalah memiliki 4.5 gram dadah methamphetamine.

Loading...

Dia ditangkap pegawai Kastam dan Eksais sejurus tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Kualanamu di Deli Serdang, Sumatera Utara, 18 April lalu, dan dadah berkenaan ditemui dalam duburnya.

Benjy adalah anak pelakon Azean Irdawaty. Dia pernah berdepan pertuduhan berkaitan dadah di Malaysia termasuk mengedar syabu.

Loading...

Hukuman yang dikenakan itu lebih rendah berbanding 14 tahun penjara yang dipohon pendakwa.

“Kami mengisytiharkan Benjy terbukti bersalah kerana memiliki dadah terlarang,” kata Ketua Hakim Wahyu Prasetyo Wibowo.

Sumber: Harian Metro

Aktor Malaysia, Khaerry Benjamin bin Ibrahim alias Benjy, terdakwa perkara kasus kepemilikan sabu seberat 4,5 kilogram terlihat menangis sebelum menjalani sidang vonis di Pengadilan Negeri (PN) Medan, Rabu (18/10/2017).

Benjy yang duduk dibangku pengunjung di dalam Ruang Kartika PN Medan terlihat gelisah. Sesekali Benjy menundukkan wajahnya ke senderang kursi yang ada di depannya, jemari tangannya terus bergerak layaknya orang berzikir.

Ketika ia menegakkan tubuhnya, air mata menetes di wajahnya. Saat Tribun menanyakan bagaimana perasaannya dalam menghadapi sidang vonis, ia tak banyak bicara.

“Saya pasrah,” ujar pria berkepala plontos tersebut sambil sesenggukan.

Ia pun kembali menundukkan wajahnya. Hingga akhirnya ia dipanggil Jaksa Penuntut Umum (JPU) Maria Tarigan untuk berpindah tempat duduk yang berada di urutan paling depan sambil menunggu giliran menjalani persidangan.(cr8/tribun-medan.com)

Loading...