Thanabalan penyerang, anak cemerlang

“Biarpun anak kami sibuk menjalani latihan, dia tidak pernah sesekali melupakan keluarga malah menjadi tunjang kepada keluarga ini,” kata S Nadarajah, 56, bapa kepada penyerang sensasi pasukan bola sepak bawah 22 tahun negara, N Thanabalan.

Loading...

Nadarajah berbangga apabila anaknya muncul wira dan penjaring tunggal membawa Malaysia ke perlawanan akhir bola sepak Sukan SEA 2017 selepas menumbangkan Indonesia 1-0 di Stadium Shah Alam, Selangor, malam semalam.

Katanya, Thanabalan adalah anak yang baik dan menggunakan gaji diterima sebagai pemain bola sepak untuk membantu keluarganya.

Loading...

“Dia lebih mengutamakan keluarga berbanding membeli barangan untuk dirinya. Malah dialah yang menjadi ketua keluarga selepas saya terbabit kemalangan pada 14 April 2013,” katanya sebak.

Mengulas mengenai tragedi itu katanya, ketika itu dia dari Seremban ke tempat kerja di Kuala Lumpur.

“Semasa kejadian, saya menunggang motosikal jam 6.30 pagi sebelum sebuah kereta merempuh dari belakang. Disebabkan itu, saya kini lumpuh separuh badan bermula daripada bahagian dada hingga kaki,” katanya ditemui di rumahnya di Taman Seremban Jaya, di sini, malam ini.

Menurut Nadarajah, sejak daripada itu Thanabalan menggalas tugasnya dan menampung perbelanjaan dapur, bil ultiliti, kos perubatan dan dua adiknya, Kheeteeswaran, 19, dan Keerthikaa, 13.

“Sejak menyarung jersi pasukan negara, Thanabalan beritahu tidak mahu berenggang dengan keluarga kerana risau keadaan kami. Selepas menjalani latihan, dia akan pulang ke rumah untuk memandikan, menukar lampin dan mendukung saya ke katil disebabkan saya tidak mampu bergerak,” katanya.

Katanya lagi, walaupun terpaksa berulang alik dari Kuala Lumpur, anaknya tidak pernah mengeluh dan memberitahu dirinya penat.

“Saya bangga dengan dia apatah dalam kecemerlangannya dalam bola sepak,” katanya.

Dia yang juga bekas pemain bola sepak melatih anaknya dalam sukan itu bermula di sekolah rendah.

“Ketika Thanabalan kecil, dia akan menendang apa juga objek yang ditemui terutama botol. Dia juga sering menghubungi saya selepas tamat perlawanan untuk beri pandangan mengenai aksinya di padang,” katanya.

Menurutnya lagi, perkara sering ditekankannya adalah menggunakan kepala apabila melakukan serangan sewaktu bola diperoleh melalui sepakan sudut.

“Ternyata dia mendengar arahan apabila menjaringkan gol pada minit ke-87 malam tadi (semalam),” katanya mengharapkan pasukan negara muncul juara dan membenam cabaran Thailand pada Selasa ini.

Sumber: Harian Metro

“Saya sokong dari rumah”

SEREMBAN: Peledak gol tunggal untuk Malaysia ketika separuh akhir bola sepak Sukan SEA 2017 menentang Indonesia, N Thanabalan, mungkin tidak dapat memenuhi impian membawa bapanya menyaksikan pertandingan akhir Selasa ini.

Bagaimanapun, bapanya, S Nadarajah, 56, yang lumpuh dari dada hingga kaki akibat kemalangan motosikal tetap akan memberi sokongan dari rumah.

“Thanabalan memang mahu saya datang menyaksikan perlawanan akhir bola sepak.

Thanabalan penyerang, anak cemerlang
S.Nadarajah, 56 (kiri) dibantu isterinya, V. Thirusundari, 52 yang merupakan ibu dan bapa kepada penyerang skuad bola sepak negara, N.Thanabalan yang beraksi cemerlang sepanjang Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017) ketika ditemui di kediaman mereka di Senawang, Negeri Sembilan. – Foto NSTP/Iqmal Haqim Rosman

“Bagaimanapun dengan keadaan saya yang lumpuh dan tidak boleh duduk lama, saya hanya boleh memberi sokongan dari rumah sahaja,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Taman Seremban Jaya, di sini, hari ini.

Berkongsi kejayaan Thanabalan membantu negara ke final dalam acara itu, katanya dia berbangga dengan kecemerlangan yang ditonjolkan anaknya ketika ini.

Beliau yang juga bekas pemain bola sepak, sejak kecil anaknya itu diberi latihan dan ketika di sekolah rendah dahulu setiap kali terjumpa objek terutama botol atau batu dia pasti akan tendang seperti bola.
Thanabalan penyerang, anak cemerlang
S.Nadarajah, 56 (kiri) dan isterinya, V. Thirusundari, 52 melihat rakaman perlawanan separuh akhir bola sepak yang membabitkan anaknya yang juga penyerang skuad bola sepak negara, N.Thanabalan yang beraksi cemerlang sepanjang Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017) ketika ditemui di kediaman mereka di Senawang, Negeri Sembilan. – Foto NSTP/Iqmal Haqim Rosman

“Malah, dia juga sering menghubungi saya selepas tamat mana-mana perlawanan untuk meminta pandangan mengenai aksinya di padang.

“Apa yang sering saya tekankan adalah selalu menggunakan kepala apabila melakukan serangan ketika memperloleh bola dari tendangan sudut. Jika gagal, baru gunakan kaki selain perlu sentiasa fokus ketika di padang,” katanya.

Malam tadi, pasukan Malaysia berjaya menewaskan Indonesia dengan jaringan 1-0 pada minit ke-87 dalam perlawanan separuh akhir bola sepak Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017) di Stadium Shah Alam.

Jaringan hasil daripada tandukan Thanabalan itu secara langsung melayakkan skuad negara ke final untuk berdepan Thailand, Selasa ini.
Thanabalan penyerang, anak cemerlang
S.Nadarajah, 5 yang merupakan bapa kepada penyerang skuad bola sepak negara, N.Thanabalan yang beraksi cemerlang sepanjang Sukan SEA Kuala Lumpur 2017 (KL2017) ketika ditemui di kediaman mereka di Senawang, Negeri Sembilan. – Foto NSTP/Iqmal Haqim Rosman

Sumber: BH ONLINE

Loading...